Beeld Willem van Tongeren

WillemWillem2Willem3

In 2011 heeft ons museum uitgebreid aandacht besteed aan het leven en werk van Paul Akkerman. Voor deze expositie is veel materiaal ingebracht zoals, etsen, schilderijen, aquarellen, mozaïeken enzovoort. Één van de ingebrachte voorwerpen was een beeldje van de in deze regio bekende marskramer Willem van Tongeren.

Dit beeldje is op verzoek van Geert Harleman door Paul Akkerman gemaakt om als voorbeeld te dienen voor een levensgroot beeld in het centrum van Vaassen. Dit heeft er voor gezorgd dat de gemeente akkoord ging en dat er fondsen beschikbaar kwamen. Het beeld staat inmiddels al jaren naast de Dorpskerk. Het (voor-)beeldje is door de familie Harleman beschikbaar gesteld aan het museum.

Meer informatie over Willem van Tongeren is te vinden onder "Bekende Vaassenaren"

Berkefeld filter

berkefeldDit is een BERKEFELD filter, gemaakt van porselein.

In 1962 tijdens de restauratie van de dorpskerk in Vaassen gevonden in één van de twee grafkelders van de familie van Isendoorn à Blois. De familie was jarenlang eigenaar van kasteel de Cannenburch En vele watermolens in Vaassen.

Bij de herbouw van de kerk in 1852 is dit filter geplaatst in de oudste en kleinste grafkelder. De functie van dit toestel was de lucht te drogen door vocht op te nemen. Dit apparaat bevond zich 110 jaar lang in genoemde kelderruimte.

De uitvinder was de Duitser Wilhelm Berkefeld.

Café Maartenshof

MaartenshofMaartenshof2

Af en toe wordt er materiaal binnengebracht afkomstig van café Maartenshof. Jarenlang in de wijde omgeving een bekend café vanwege dansavonden, bruiloften, partijen en optredens van popgroepen, zoals Q65 en de Golden Earring(s) in 1966.

Het schijnt dat degene die een feest of bruiloft hield in de feestzaal na afloop een schaal of vaas met de afbeelding van kasteel de Cannenburgh cadeau kreeg.

Het café aan de Jonasweg is in 2011 afgebroken en vervangen door zorgappartementen.

Drogisterijen in Vaassen

drogistdrogist2

Soms worden er hele collecties aangeboden bij het Museum, maar vaak zijn het losse objecten. Zoals een flesje van drogisterij Herm. v.d. Schepop met op het etiket ‘’terpentijn’’ en een fles van drogisterij De Vijzel met het opschrift “wasbenzine”. Wat hebben beide drogisterijen met elkaar gemeen? Beide winkels komen we in de Dorpsstraat niet meer tegen, maar waren vroeger gevestigd in het noordelijke deel van de huidige Deco Home van Triest.

In 1925 opende Herman van de Schepop en zijn vrouw Clara van de Schepop-Fischer hier een drogisterij. Herman had al een schildersbedrijf en bleef dit werk doen, terwijl Clara in de winkel stond. Herman was ook een verdienstelijk kunstschilder. Twee van zijn werken zijn in het museum te zien. Toen duidelijk was dat van de kinderen niemand de ambitie had om de zaak over te nemen, besloten ze er in 1971 een punt achter te zetten. Na verandering van interieur zette Bleijerveld de drogisterij voort. In 1980 kreeg de drogisterij, inmiddels De Vijzel geheten, een nieuwe voorgevel.

Bron: ‘’Wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950’’ van F.J.T. Schumacher.

elektrameter op penningen

elektrameterDeze elektrameter is afkomstig van het vroegere Molukse woonoord. Een meter waarin penningen moesten worden geworpen voor het verkrijgen van stroom.

De meter is bij de expositie over de Molukse gemeenschap gebruikt en bij de expositie "terug naar vroeger" in het jaren '60-keukentje.