Elspeterweg 42

Op dit perceel stond in 1616 al een watermolen een zgn. kruitmolen.

In 1871 werd het molencomplex uit de nalatenschap van de kinderloos gestorven F. C. Th. baron van Isendoorn a Blois verkocht aan Martinus Mentink en Gerrit Roes. In het begin van de 20e eeuw waren de watermolens in gebruik als wasserij en korenmolen.

Mr. A. R. P. Mees kocht de grond in 1910 liet de gebouwen (foto links) slopen en een schitterende modelboerderij met een molengedeelte bouwen. Mees was een zoon van een rijke bankiersfamilie afkomstig uit Rotterdam. De eerste jaren woonde hij met zijn gezin als herenboer en rentenier in de boerderij. In 1929 ging de familie Mees in Apeldoorn wonen en de boerderij werd verpacht.

Mr. Mees was zeer actief in de gemeenschap van Vaassen. Hij was medeoprichter van de woningbouwvereniging "Vaassens' Woningbouw", voorzitter van de Vaassense Boerenleenbank en voorzitter van de Coöperatieve Landbouwvereniging Vaassen Emst. Bestuurslid van de V.P.K.V., de Vereniging Vaassens Vooruitgang en het Rode Kruis. Hij zat in de raad van commissarissen van de N. V. Industrie, de grootste werkgever van Vaassen. Hij was in 1928 de initiatiefnemer voor de nieuwbouw van de eierhal aan het marktplein hoek Torenstraat en schonk de grond aan de Elspeterweg bij Schoemaker voor het eerste zwembad in Vaassen.

Mees werd in 1944 het slachtoffer van een zgn. Silbertanne Aktion. Als wraak en vergelding voor aanslagen op Duitsgezinde Nederlanders werden van september 1943 tot begin september 1944 tal van aanslagen gepleegd op vooraanstaande burgers. Mees is op de kerkhof aan de Apeldoornseweg in Vaassen begraven. In Vaassen is een weg naar hem vernoemd.

In de periode rond WOII was de Geelmolen verpacht aan H. Witteveen. Hij was provinciaal boerenleider en buurtboerenleider van de Landstand. Het Pensioenfonds van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij werd in 1952 eigenaar van het complex. Nu is het in eigendom van de familie Wijlhuizen.

Bronnen: o.a Ampt Epe, R.E. Taselaar.

Vroeger en nu snelmenu