Elspeterweg 61

In de bossen bij Vaassen aan de Elspeterweg staat een villa met de naam "Huize de Kroon". Vroeger woonde daar de opperhoutvester van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo.

De Koninklijke Houtvesterij maakt onderdeel uit van Kroondomein het Loo. Het grootste deel van de Houtvesterij, 6700 hectare, is in gebruik bij de Kroondrager. Dit deel is tussen 1900 en 1915 aangekocht door toenmalig Koningin Wilhelmina. In 1959 heeft Koningin Wilhelmina haar privébezit aan de Staat der Nederlanden verkocht, onder de voorwaarde dat de drager van de kroon het gebruiksrecht zou behouden. Een kleiner deel, 3000 hectare, is Staatsdomein en valt onder de dienst Domeinen van het ministerie van Financiën. Het departement van de Koninklijke Houtvesterij beheert het Kroondomein. De opperhoutvester is het hoofd van dit departement. Hij is daarmee ook rentmeester van het Kroondomein, en daardoor verantwoordelijk voor het volledige flora- en faunabeheer van het Kroondomein.

In de Tweede Wereldoorlog is de villa gebruikt al geheime opslagplaats voor bezittingen van het koninklijk huis. In de jaren zestig stond de villa geruime tijd leeg. De Koninklijke familie ging akkoord met de transformatie van het pand naar een verpleeghuis voor geestelijk gehandicapte vrouwen. In 1985 kreeg het pand weer een andere gebruiker n.l. de Stichting Politie Vormingscentrum. Tegenwoordig heet het Studiecentrum voor Publieke Veiligheid en geeft men opleidingen op het gebied van openbare orde en veiligheid, voor klanten als gemeenten, politie, Rijksoverheid, financiële instellingen en multinationals.

Bronnen: www.koninklijkhuis.nl, www.kroondomeinhetloo.nl, www.spv.nu.

Vroeger en nu snelmenu