De Pirk 18

Drukkerij van Putten.

Veldhuis en Van Putten waren collega’s bij drukkerij Hooiberg in Epe. Veldhuis was van beroep letterzetter en Van Putten was boekdrukker. Samen starten ze in 1950 een drukkerij aan de markt in Vaassen. De familie Van Putten betrok het woongedeelte van het pand. Nadat Veldhuis in 1957 aangaf dat hij vanwege zijn leeftijd (65+) wilde stoppen, werd het pand verkocht en ging van Putten zelfstandig verder aan De Pirk in Vaassen.

Aan de Pirk, onder de rook van ijzergieterij Vulcanus, was drukkerij G. van Putten gevestigd in een eenvoudig gebouw (zie foto's Rein van Putten). Veldhuis jongste zoon Wim heeft daar zijn boekdrukkersopleiding voltooid en daarna een carrière opgebouwd bij Wegener in Apeldoorn.

Nadat Gerrit van Putten gezondheidsproblemen kreeg, werd het bedrijf in 1964 verkocht aan drukkerij W.H. van Schieveen uit Apeldoorn. Nadat deze de bedrijfsvoering had beëindigd heeft de gemeente Epe tot ongeveer 2010 gebruik gemaakt van het pand, maar inmiddels het afgebroken. Het KPN-gebouwtje dat later naast de drukkerij is gebouwd staat nu midden in nieuwbouwwijk De Pirk waarvan de eerste drie woonblokken in 2012 werden opgeleverd.

Bron: o.a. Rein van Putten.

Vroeger en nu snelmenu