Oude Apeldoornseweg 04

Het Sint Ursula Gilde had ooit een armenhuis dat stond aan de Oude Apeldoornseweg. Het huis werd rond 1920 bij een veiling aangekocht door de gebroeders Hendrik en Johan Smit en daarna afgebroken. Het oude Gildehuis kende twee woongedeelten. De oostelijke helft was bestemd voor protestantse en het westelijk deel voor de katholieke bewoners. De vereisten om als weduwe in het huis te mogen wonen waren dat zij een goed gedrag vertoonde, minvermogend moest zijn, maar zich toch zonder "armbedeling" kon onderhouden.

De eerste foto uit 1910 en toont het armenhuis. Het meisje links is Rika (Hendrika) Wagemans. Zij overleed in het voorjaar van 1970 in het rusthuis op de Oosterhof. Daarnaast haar moeder Johanna Wagemans-Wools, Gerrit Post en zijn vrouw Janna Post-Van Putten.

Naast de aankoop van het armenhuis lieten de gebroeders Smit een huis bouwen aan de Apeldoornseweg en begonnen er een houthandel. De woning is jarenlang bewoond door de fam. Kers en had in de punt van de gevel een naamplaat met het opschrift "Het Gilde".

Deze plek die jarenlang gedomineerd werd door het bedrijf van de familie Smit kreeg in de jaren negentig een nieuwe bestemming. Er werd een woonwijkje gepland, dat als titel "Plan 'De Gilde' Vaassen" meekreeg en in 1997 werd de laatste woning van dit project opgeleverd.

Bronnen: Frans Schumacher, Vaassen in oude ansichten, deel 1 van G.J. Palm

Vroeger en nu snelmenu