Dorpsstraat 59

Dit huis behoorde vroeger toe aan mejuffrouw Jonker, vermoedelijk van de molenaarsfamilie Poll Jonker. (Dirk Poll Jonker liet de molen aan de Jan Mulderstraat bouwen). Begin 1900 had H.J. Kers hier een winkelhuis en bakkerij. Aan het eind van de 19de eeuw had hij zijn bakkerij in De Kroon, een oud pand gelegen aan de markt. Zoon L.G. Kers nam onder de naam “De Nieuwe Kroon” de bakkerij en winkel van zijn vader over. Het bedrijf van Kers werd eind 1941 overgenomen door Klaas Hendrik Prinsen, afkomstig uit Steenwijk.

Boekhandel Dekker, eerder gevestigd aan de Deventerstraat, opende in januari 1961 haar zaak in het verbouwde pand van bakker Prinsen. Lambert Stevens, liet het pand in 1977 nogmaals uitbreiden door ook het woongedeelte aan de andere zijde bij de winkel te betrekken. Arnold van de Kamp is, samen met zijn vrouw Wenda, de huidige beheerder van de Bruna boekhandel.

Kijkend vanuit de Jan Mulderstraat naar de hervormde Dorpskerk in de Dorpsstraat zien we eind jaren 60 links de winkel van Hullegie en rechts Boekhandel Dekker. In 2015 respectievelijk IZY Beauty & Lifestyle (voorheen drogisterij DA) en rechts Bruna van de Kamp.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Vroeger en nu snelmenu