Dorpsstraat 69-I

Uit een koopakte uit 1867 blijkt dat Peter Johannes Bervoets, jager “op den huize den Kannenburg”, wonende te Vaassen, een stuk tuingrond en bouwland in het dorp en de gemeente Vaassen heeft gekocht. Op deze grond liet hij een woonhuis bouwen en begon hij samen met zijn vrouw Henriëtte een textielwinkeltje. In 1880 vond de eerste uitbreiding plaats en twee jaar later mocht zoon Carel zich al met de zaak gaan bemoeien. Hij gaf uitbreiding aan het assortiment confectie en er werden nu ook tafels, stoelen en bedden verkocht (foto links). Drie broers van Carel verlieten Vaassen en werden de grondleggers van het latere filiaalbedrijf Bervoets, verspreidt over heel Nederland.

In 1908 kwam er een geheel nieuw winkelpand met twee etalages (foto rechts). In 1928 werd de verkoopruimte vergroot tot 124 vierkante meter en kreeg men drie ruime etalages. In 1939 kocht Piet de zaak in manufacturen van zijn vader met het recht om de zaak voort te zetten onder de naam W.C.A. Bervoets.

Diverse uitbreidingen en verbouwingen van de zaak volgden. De firma Bervoets was inmiddels al enkele jaren versterkt met de vierde generatie. Dochter Carla opende een modezaak op de hoek Dorpsstraat/Kosterstraat. Zoon Peter nam de leiding van de zaak in woninginrichting op zich.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.

Vroeger en nu snelmenu