Dorpsstraat 79

In 1934 opende W.J. Biesterbos een nieuwe schoenwinkel in de vroegere villa Oranjestein. Dit was van korte duur want hij kocht een stuk grond en liet daarop zijn eigen winkelpand bouwen. In 1936 werd de winkel geopend. Twee etalages ruim voorzien van allerlei schoenwerk, sportartikelen, enz. Achter de winkel de schoenmakerij.

Zoon Anton werd medefirmant. Hij had, eind jaren vijftig, het vak van schoenmaker geleerd op het internaat van de paters van Don Bosco in Amersfoort. Na zijn diensttijd begon de samenwerking met z’n vader in de schoenenzaak en in 1972, na het overlijden van zijn vader, nam hij het bedrijf over. Na een grondige interieurverbouwing in 1975 en uitbreiding van het leerassortiment zoals tassen, ceintuurs, e.d., kwam de firma Biesterbos een jaar later met een primeur in Vaassen, namelijk de hakkenbar. Met dit nieuwe machinesysteem was het mogelijk om direct een reparatie te doen, de klant kon erop wachten.

Na in de tachtiger jaren een tijdlang goedkopere schoenen te hebben verkocht om te kunnen concurreren met de ”schoenenreuzen”, besloten Anton en Annet begin jaren negentig zich te richten op de verkoop van comfortabel schoeisel. In 2005 gaven Anton en Annet aan te willen stoppen met de zaak. Gezondheidsredenen en geen opvolgers voor Vaassens oudste familiebedrijf waren belangrijke motieven. Aan een 145-jarige familietraditie in schoenen kwam daarmee een einde.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.