Dorpsstraat 51-III

Gerrit Rodijk kocht in 1914 de grote villa en begon er een café, een winkel met kruidenierswaren en een bakkerij onder de naam “IN DE KROON”. Aan de achterzijde van de villa begon Rodijk een graanmalerij. Vanwege de crisis moest hij het gehele bedrijf in 1932 verkopen aan de Coöperatieve Landbouwvereniging Vaassen-Emst. Eind 70-er jaren is het bedrijf gesloten.

In de villa begon de heer H. Zwart met “De Goedkope Bazar”, een winkel met luxe en huishoudelijke artikelen. In 1938 werd de winkel overgenomen door de firma Zwart uit Apeldoorn en in 1940 begon Wim Konijnenberg in dit door hem gehuurde pand zijn zaak. In 1955 werd het pand gekocht en onderging de voorpui een verandering. In 1960 ging de voorpui er helemaal uit en de winkel kreeg een totaal nieuw interieur. Er kwamen meer etalages, de oppervlakte van de winkelruimte ging naar 140 m2 en de naam G.J. Zwart & Co. veranderde in W. Konijnenberg.

MIWACO

Nadat in 1965 het 25-jarig bestaan was gevierd werd de zaak omgevormd naar het warenhuis met de naam “MICO”. In 1974 kon het belendende pand gekocht worden waarin de supermarkt van de Spar had gezeten, waardoor het inmiddels geheten warenhuis Miwaco opnieuw kon gaan uitbreiden.

Na een grondige verbouwing opende de familie W. Konijnenberg in 1983 de winkeldeuren van de Blokker. De familie Konijnenberg heeft inmiddels afstand genomen van het zakenleven. De firma Blokker huurt het pand nu van eigenaar Wim Konijnenberg jr.

In ditzelfde pand, maar dan aan de zuidzijde, was Lambert Ravenhorst met zijn vrouw in 1933 begonnen met een ”Albino” zaak. In 1938 werd deze “Albino” winkel verplaatst naar het pand waar we nu Neijenhuis Schoenen en Sport aantreffen. De vrijgekomen winkelruimte kreeg al gauw een nieuwe bestemming. Het was de heer Tijmen Koetsier, een gediplomeerd kruidenier, die hier in 1939 startte met zijn levensmiddelenzaak “De Spar”. Koetsier was in maart 1937 als kruidenier aan de Deventerstraat begonnen.

Bron: Vaassen, wandelend door de Dorpsstraat 1900-1950, F.J.T. Schumacher.