Deventerstraat 082

Het pand is in 1936 in opdracht van Johan Franz Nienhaus, naar een ontwerp van architect Lankhorst uit Zwolle, door aannemer Pol gebouwd als dubbel woonhuis met winkel. Johan heeft niet lang van het pand kunnen genieten want hij is in 1938 overleden, waarna de zaak (schildersbedrijf annex drogisterij De Oosterhof) werd voortgezet door de Weduwe Nienhaus & Zonen. (foto uit de oorlogsjaren met plakband op de ruiten)

In 1948 hebben Henk en Willy Nienhaus de zaak vervolgens overgenomen. In 1966 werd de winkel verbouwd en werd de winkelruimte aanzienlijk uitgebreid door het halletje aan de voorzijde van het pand bij de winkel aan te trekken.

In 1975 moest Henk vanwege gezondheidsreden het schildersbedrijf stopzetten. Drie jaar later is hij overleden. Zijn weduwe heeft de drogisterij nog tot 1979 voortgezet. Het pand (de winkel met achterliggend woonhuis werd vervolgens verkocht aan Willem Heiwegen die daar een jeansshop begon. In later jaren heeft Heiwegen het pand ook weer verkocht en sindsdien is de videotheek er gevestigd, zie de recente foto. Henks' broer Johan Nienhaus heeft tot zijn dood in 1994 in het woongedeelte aan de linkerzijde van het pand gewoond. Na zijn overlijden is ook dit gedeelte verkocht.

Bron: A. Nienhaus.

Vroeger en nu snelmenu